Tuzda Balık
Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde kişi başına yılda ne kadar balık tükettiğimizi biliyor musunuz? Japonya’da kişi başı yıllık ortalama 70 ( evet yetmiş!) kg balık tüketiliyor. Dünya ortalaması 16 kg, ama ülkemizde yılda ortalama sadece ve sadece 3 kg balık tüketiyoruz.
Tabiatta en çok balıklarda bulunan Omega-3 asitleri tam bir hayat iksiri. Kolesterolü düşüren, bağışıklık sistemini güçlendiren, kan şekerini ve metabolizmayı düzenleyen bu asitleri yeterince alabilmek için haftada en az iki kez balık tüketmemiz gerekiyor.
Balığı tüketmenin en sağlıklı yolu buğulama veya fırında pişirme yöntemidir. Yağda kızartılmış ve doğrudan kömür ateşiyle temas ederek pişirilmiş balıklardan mutlaka kaçının.
Fırında balık pişirme yöntemlerinden birisi de balığı tuzla kaplayarak pişirmektir. Bu şekilde balıklar hem daha yumuşak ve lezzetli olur, hem besin değerlerini kaybetmez, hem de yağda pişirilen balıklar gibi mideyi yormaz. Tuzda balık genel olarak lagos, sinarit veya levrek gibi iri balıklarla yapılır. Birkaç kişi ile paylaşınca balık daha lezzetli oluyor, o yüzden büyükçe bir balık olsun ve benim favorim lagos ama daha kolay bulunan levrek ile yapacaksanız mutlaka deniz levreği olsun.
Gelelim tarifimize….
Malzemeler :
- 1 kg lık bir lagos balığı ( sakın pullarını temizletmeyin ve karnını çok yardırmayın)
- Yaklaşık 2 kg kaya tuzu ( kaya tuzu yoksa sofra tuzu da olur)
- 4 yumurta akı
- 3-4 adet defne yaprağı (mümkünse taze olsun)
- Kuru soğan
- Limon
- Zeytinyağı
- Yağlı kağıt
İlk olarak fırın tepsinize yağlı kağıdı (aluminyum folyo da olur ama kağıt tercihim) serin, bu sayede tuz tepsiye yapışmayacak ve bu sizi ciddi bir bulaşık derdinden kurtaracak.
Büyükçe bir kabın içine tuzu boşaltın. 4 adet yumurtanın akını tuzun içine koyup karıştırın. Osmanlı’da yumurta akı duvar örmek için kullanılıyormuş ya, o kadar sağlam yani… İyice karıştırınca tuz ve yumurta çok güzel bir harç oluşturuyor.
Tepsinin tabanına yağlı kağıdı serip, harcın bir kısmı ile tepsinin tabanında yarım santim kalınlığında ve balığın genişliğinden biraz genişçe bir katman oluşturun.
Püf noktası : Balığın karnını çok yarmadan ve pullarını kesinlikle temizletmeden yıkayın ve derisini zeytinyağı ile yağlayın. Pullar tuzun balığın içine işlemesini ve balığın tuza yapışmasını engelleyecek.
Tepside oluşturduğunuz katmanın üzerine iki adet defne yaprağını aralıklı olarak yerleştirip, balığı da üzerine yerleştirin.
Balığın içine bir dilim limon, iki tane defne yaprağı ve bir dilim kuru soğanı yerleştirip içine tuz girmemesi için yarılmış olan karın kısmını üstüste gelecek şekilde kıvırıp, balığı yan olarak tuzun üstüne yatırın. Balığın üstte kalan kısmını biraz yağlayıp kalan tuz harcı ile balığın üstünü çok kalın olmayacak, açıklık kalmayacak ve çatlak olmayacak şekilde tamamen kapatın. Unutmayın tuz zararlı bir şey ve balığın içine kaçmasını istemiyoruz. Elde ettiğiniz balık şeklindeki tuzun üzerine bıçağınızla çok zedelemeden resim yapabilir veya isim yazabilirsiniz.
Tepsiyi önceden 200 dereceye ısıtılmış fırına yerleştirip yaklaşık 20 dakika kadar pişirin. Tuzun rengi kahverengiye dönmeye başlayınca balığımız pişmiş demektir. Tepsiyi fırından çıkartıp biraz soğumaya bırakın. Daha sonra tuzu büyük bir bıçak ve çekiç yardımıyla, balığı zedelemeden yatay doğrultuda vurarak kırın. Balığın pulları alınmadığı ve üzeri yağlandığı için tuz balığın gövdesinden kolayca ayrılacak ve üst kısımdaki tuzu kaldırdığınızda balığınız servise hazır olacak. Balık kendi suyunda piştiği için derisi etten kolayca ayrılacaktır. Deriyi balığın sırt kısmından keserek etten kolayca ayırıp çatal bıçak yardımı ile balığı servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun…